My Supergirls and Superheros~

Sunday, February 3, 2013

Pengalaman cabut gigi Geraham Bongsu~


Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..



Sape2 yang penah rase sakit gigi tak..Sha rase kebanyakannya semua penah rase kn..Yang tak penah rase sakit gigi tu UNTUNG ARR..
Nak cerita pengalaman sha menderita sakit gigi selama berbulan2 pada taun lepas..cerita memang dah basi tapi baru teringat nk kongsi pengalaman sakit gigi dekat kawan2 semua..hee..(ayat tak boleh blah 'teringat' tu,tiba2 ad kesedaran untuk kongsi pengalaman)
Pada tahun lepas,dalam bulan 7 8 dan 9,sha mengalami sakit gigi yang melampau..buat kerja ape semua xjadi..semua jadi stress! Bukan itu saja,sha kerap jugak MC disebabkan SAKIT GIGI! Sakit gigi ni jenis sakit sampai nak pecah kepala..xtau nak gambarkan cmne..tapi memang orang cakap ,sakit gigi adalah sakit sakit yg KEDUA selepas sakit orang BERSALIN..ni senior2 sha yg gtau la..diorg pun ada pengalaman bersalin dan sakit gigi..dan memang xdinafikan oleh diorg yg sakit gigi memang tak tertahan sakitnya..
Tak nak cerita panjang,satu hari ajak husband cari klinik gigi berdekatan..memang payah nak cari coz xbyk yg ada kat area rumah sha ni..yg ad pun cuma PAPAN TANDA KLINIK GIGI,tapi naik g kedai intai2 dalam kedai rupanya dah jadi KEDAI GUNTING RAMBUT! Oh my Gucci!
Last2 jumpa klinik gigi satu ni,nasib baik coz tak ramai orang mase tu..terus jumpa dentist,cek punya cek punya belek punya cungkil,rupanya ada bad news yang dentist tu habaq mai 'Gigi bongsu awak ni dh impacted,means gigi bongsu awak tu tumbuh sepenuhnya dalam gusi! TETAPI tumbuh dalam keadaan senget! Masa tu tak dapat bayangkan cmne gigi sha yg tumbuh senget tu..So,dentist pun cakap kalau nk tau sha kena buat x-ray dulu..then baru boleh decided sama ada patut cabut atau tak..Sha pun tanye total buat semua tu dalam bape rm? dentist tu cakap sediakan dalam rm700 ++..Ok,trus ajak husband balik lepas nurse bagi pain killer..hee...
Keesokan harinya,gigi buat hal lagi! berdenyut2+sakit kepala,balik keje pagi ajak husband lagi usha2 klinik gigi lain kot2 jumpa yg murah dari semalam..kire nak survey dlu la konon,padahal dalam masa yg sama xsabar rasenye nk cabut,kalau boleh sha memang nak cabut dan selesai masalah! tak nak pikir dah..
Jumpa la klinik gigi ni...seperti biasa tak ramai yang ada untuk jumpa dentist,insan bertuah la ye coz boleh jumpa dentist cepat2..Cek punya cek punya belek punya cungkil(copypaste ayat td..he3),dentist pun cakap benda yang same cm dentist semalam(tak nak copypaste lagi,opps)..cuma harga die lagi up rm800+....hmm,cam biasa amik ubat trus balik dengan perasaan hampa coz kenapa la mahal sangat ye..
Cerita la dekat kawan2 kerja,diorg suggest untuk buat appoinment je kat hospital kerajaan...Masalah mula bertambah bila specialist sini bagitau yang gigi bongsu sha tumbuh senget bukan sebelah saje,tapi DUA2 BELAH GIGI BONGSU ATAS tumbuh senget dalam gusi..dan diorg suggest pulak kene cabut 4 batang gigi bongsu(tambah 2batang lagi kat bawah) coz nanti bila cabut atas saje,gigi bongsu bawah xde kawan untuk kunyah..dalam kes ni kalau sha xcabut gigi bawah,bila gigi atas dh xde,gusi kt atas tu akan bengkak(xtau la korang paham ke tak,huhu) tapi yang nyata gigi sha kene cabut 4 batang..semuanya GIGI BONGSU! dan kena buat operation bukan cabut cm kt klinik tu! specialist cakap kene buat operation kecil,takut bleeding ++ berlaku coz gigi sha tumbuh dekat nerve(urat saraf) potensi untuk bleeding ++ tu boleh berlaku mase proses cabut tu.
Sha kena admit wad pada 29/09/2012 dan 30/09/2012 sha kena masuk bilik operation..memang xdapat bayangkan perasaan sha mase tu,doa macam2..Masuk dalam bilik operation+doktor bius(anaest) inject ubat bius bagi sha xsedar+operation pun berjalan selama sejam lebih+tanpa sedar(intubated)
Sedar2 sha dah kat ruang pemulihan(recovery),alhamdulillah sha dah selamat..mase tu mulut rase kebas dan xrase pape..sampai la nurse hantar sha ke wad..Husband,mak,ayah setia menunggu..
Seminggu makan bubur,memang sakit teramat sangat! ++++ tak boleh makan pape selain bubur..lepas benang(suture) dibuang baru sha boleh makan dengan bangganya! he3..
Alhamdulillah,dengan izin Allah s.w.t sha dah tak rase sakit gigi sampai sekarang..hope sampai bile2..pengalaman yang tak dapat sha lupa dalam hidup sha..CABUT GIGI SAMPAI KENA OPERATION! + INTUBATED BAGAI!


Kat bawah ni contoh video camne gigi bongsu yg bermasalah sama ngan sha hadapi..dan camne gigi tu dicabut..





56 comments:

  1. Pernah cabut geraham tapi akar tak habis cabut. Sampai sekarang fobia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu gak dgr cabut gigi akar tak habis cabut...pastu bernanah dlm..lg sakit kot...kne belah gusi bagai..

      Delete
  2. Seksa sakit gigi ni...pas cabut pun lg sakit..tapi dalam seminggu la tahan sakit..pastu dh xsakit lg..fobia jugak..

    ReplyDelete
  3. mmg sakit plg sakit la gg ni kan... akak x pernag rasa lg sakit gg bongsu ni, y sakit gg biasa pun dh x thn... huh, kesian sha... pengalaman sha sgt membantu imaginasi akak... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau takpe kak..memang fobia dh..sampai tak nak ingat balik pengalaman buruk tu..xnak dah! seksa kak..tido malam xlena..bercakap pun xde mood..sampai cmtu skali..

      Delete
    2. Biasanya pd umur berapa gigi geraham bungsu nie akan keluar?

      Delete
  4. Salam sha...like seriusly kena buang 4..? Gigi bongsu yg empat2 ni every yr tumbuh sket sket...yg bwh so far oke..to sakit sgt tu skjp la...yg atas ni..sbb b4 dah tumbuh half so bajet yg ni lagi belen half dia...sekali cek td alamk sgt....dah tau kalo senget kn cabut...aisehhh...tak taulak cenggini...omaiiii..... (nanges sat)

    ReplyDelete
  5. Br pas cabut gigi bongsu atas.xsakit la.g swasta cuma kena rm60 je.layanan terbaik.yg seksa skrg ni menelan darah lepas cabut.xsedapnye

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah?? biar betul rm60 je? saya baru gi tnya tadi kat dental dutamas, publika, cost untuk minor operation pun dah 800++..

      Delete
    2. Minor surgery utk cabut gigi & cabut gigi sahaja dua service berbeza...ada sesetengh kondusi gigi bongsu xmemerlukn surgery utk cabut...

      Delete
  6. Br pas cabut gigi bongsu atas.xsakit la.g swasta cuma kena rm60 je.layanan terbaik.yg seksa skrg ni menelan darah lepas cabut.xsedapnye

    ReplyDelete
  7. Skit x ms nk oprate gg sbb 4/11 sy kna ambk drah 6/11 msuk n 7/11 oprate 4btg gg bongsu ni sbb situasi gg sy sm mcm gg sha,skit da tkot da mcm2 da kpala otak ni rsa mcm xmau cbut ja.

    ReplyDelete
  8. Salam sis..tadi sy jumpa dentist sebab gigi bongsu atas sakit. Bila x-ray, dua gigi bongsu bawah tumbuh senget. Doktor suggest macam sis kena iaitu buang 4 gigi. Masalahnye sy ni takut nak buat operation. Aduhai

    ReplyDelete
    Replies
    1. X sakit...awak lelaki ke perempuan...kalau perempuan memang berlebih2 dia cerita...jangan risau x sakit pun... sunat lagi mencabar...ini kan pula gigi :)

      Delete
  9. adoiii..ni sy dok search google sakit tak cabut gigi geraham bongsu..tp kena operate ni la ya tak ready...hmmm nampak nya pakai ubat titis hurix je la dulu utk tahan sakit gigi...hmmm...

    ReplyDelete
  10. Salam...boleh bgtau tk awak operate under GA ni kt hospital mana?

    ReplyDelete
  11. lps operate hospital kerajaan dia bg mc berape hari?

    ReplyDelete
  12. Mana ada sakit...pengalaman saya x sakit...Dr Bius la..Jangan risau.. x sakit

    ReplyDelete
  13. Salam kak.. saya nk tnya.. kes saya ni sama mcm akak.. tapi amsalahnya tadi saya jumpa doktor, dia cakap kena operate and kos dia rm800 - rm1000.. huhu.. ni kalo yg klinik kecik ni.. tapi kalo hospitak kerajaan berapa kos operation dia ye?

    ReplyDelete
  14. Salam..nk tahu jugk klinik krajaan mane pn shakira pegi ekk? saya baru bawak en hasbend die pon kene operate geraham bongsu kos dl 800-1k jgk...x snggop rse

    ReplyDelete
  15. Salam, saya pun baru buat surgery 2 hari lepas..4 btg skali. Dorang bius ja, so bleh rasa pressure masa surgery tu..especially masa drilling.( almost x rasa sakit) Lebih kurang sejam dh siap. Pastu mulut rasa kebas, nak bercakap pun susah..hehe.
    Dlm 2,3 jam lepas tu mmg mulut penuh darah..just berkumur slowly..pastu ok.
    Pastu muka nnt bengkak sebengkak bengkak nya, huhu. Tapi don't worry x sakit, cuma nk makan tu la..mulut x leh buka besar2..muat teaspoon ja. Makan soft food, bubur ke, mashed potato ke..
    So kawan2, jgn takut klaw kena operate buang gigi bongsu ni.. better sakit sikit after surgery dari tanggung sakit brbulan bulan :)

    ps : Saya pegi specialist, tp insurance cover.. tak tahu cost sebenar.

    ReplyDelete
  16. saya nk tnya syha kt klnk mna syha cabut gg tu n brapa kos rawatannya?buat khhairul kt mna klnk swaata yg murah bleh bg almtnya?klau mahal2 mmg le x mmpu suami sy da msalah gg geraham skit n senget jd kna oparate sbb itu nktnya pndpt kwan2 tntang kt mna klnk yg kos agak rendah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hospital kerajaan je..murah.
      sakit memang sume tempat sakit, geraham bongsu kan.

      Delete
  17. Saya pernah cabut gigi geraham bongsu waktu usia 21thn, mula2 sakit sebelah kanan bawah, sebab gigi geraham tak dapat tumbuh sempurna, dia nak tumbuh senget, gusi bengkak dan bernanah, sentiasa sakit dan berdenyut denyut. Doktor kasi ubat tahan sakit dan antibiotik, 2 minggu lepas tu pergi cabut, kena operate, doktor keluarkan gigi dalam gusi tu, doktor tu tunjuk, makk aiii besarnya gigi, patut la sakit, doktor cakap gigi geraham bongsu belah atas pun tumbuh senget , so cabut jugak la sekali 1 set belah kanan tu. lepas cabut doktor jahit gusi yg berlubang. Lepas selesai balik rumah , pipi rasa besar mcm planet marikh akibat di bius. Sampai saja rumah tak sampai sejam ubat bius pun abis , dia punya sakit pun datang.... adoiiii rasa mcm ada BOM tangan dah meletup dalam mulut, kesakitan yg amat sangat... rasa mcm ada paku atau nut skru dah tercocok dalam gusi pun ada. , darah pun keluar dgn banyaknya tanpa henti, saya pun bancuh air batu 1 jug buat kumuh, pun darah tak berhenti, last2 bancuh 1 baldi ais kumuh, 3 baldi ais di kumuh baru darah berhenti. Makan pain killer lebih sikit , baring duk diam2. Pada malamnya kesakitan dah hilang. Esoknya dah boleh makan nasi kunyah sebelah. 2 minggu lepas tu jumpa doktor buang jahitan kat gusi, gusi nampak cacat sikit mulanya, lama2 dia back to normal. Tahun berikutnya geraham bongsu belah kiri pula buat hal. doktor cabut , 1 set juga atas bawah. Kali ini saya dah ready ais dgn bnyk nya dalam peti sejuk, Kumuh 3 Baldi besar, + curah kat kepala buat sejuk. Ini caranya kasi darah cepat berhenti dan meredakan kesakitan yg amat sangat lepas operation keluarkan gigi geraham bongsu tu. Skrg 4 gigi geraham bongsu saya telah tiada. Tiada kesakitan lagi, tiada masalah gigi lagi, gigi2 yg lain doktor cek baru2 ni dia kata takde masalah.


    Sekian pengalaman saya dgn gigi geraham bongsu.

    ReplyDelete
  18. Bru smlm sy wat operation gg geraham bongsu bwh sblh kiri...akibat xbley tahan sakit dh since last year, lastly operate jgk..mula2 takot, tp ble pk nk sembuh, redha je la...and honestly, mmg xsakit pon mse operation tu, xrse pape pon sbb dktr dh bius..tau2 dktr ckp dh siap, just nk jahit je lg...sy wat dkt hsptl krjaan, rm50 je..murah if nk dibandingkn dgn klinik swasta...mmg almost 1k la, n mmg xmmpu la kn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tmpg tnya brapa lama ye tempoh menunggu kalau buat Dkt government? Trima kasih. Mksdnya appointment itu? Berbulan2 jgk ke lps ambil tarikh?

      Delete
    2. Saya baru cabut jugak haritu dekat hospital kerajaan. Tapi kena buat appointment dulu. Tempoh menunggu saya 4 bulan. Saya buat appointment dari bulan 4,bulan 8 baru surgery. Tapi rasanya tempoh menunggu tu depends on hospital tu sendiri,kalau ramai sangat maybe tempoh menunggu lama,kalau tak ramai maybe kejap.

      Delete
  19. Sedang menderita sakit gigi. Geraham sebelah kanan, bawah, paling dalam... Tak boleh tersentuh sikit.. Now just mkn ubat tahan sakit je.

    ReplyDelete
  20. dah cabut geraham bongsu bawah kiri kanan..baru lega sekarang. sakitnye memang ya amat sakit,malam tido pon nangis2 siap demam...just for info, i cabut dkt HTAR sajo, cost me only RM50..puas hati..thumbss!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tmpg tnya tak brapa bulan tunggu utk sampai giliran tu? Mlsdnya brapa lama tempoh menunggu? Trima kasih

      Delete
  21. Saya baru cabut smlm geraham hujung bawah..kena rm350...ya Allah sakit nya Allah je tahu.. Hanya mkn bubur dan minum air masak.. Hari nih rasa sakit lg...tgk kat tpt berlubang tuh sekitar warna putih.. Tak sure apa.. Ada possibility bernanah ke? Takut la plak... Huhu

    ReplyDelete
  22. Sya baru cabut gigi geraham smlm..ms cabut tk rs ape tp ble ubat bius dh ilang sakit gler..til now msh sakit..tp ble pk slagi tk di cabut lagi problem..so kna lh tahan..

    ReplyDelete
  23. baru lepas cabut geraham bongsu belah kanan.. fuh... sakitnya hanya orang yang mengalaminya je tau... tp rileks je.... buat2 macam xder pape pon...!

    ReplyDelete
  24. Saya pun baru cabut gigi bongsu seminggu lepas. Lepas dah hilang bius tu memang sakit tak ingat. Tapi dah lepas seminggu ni alhamdulillah, dah ok sikit. cuma kawasan tu masih berlubang, jadi kalau makan kadang ada sisa makanan termasuk juga.

    ReplyDelete
  25. Saya pun tgh dok menahan sakit..gigi geraham bongsu tu tumbuh senget impacted. Bru ja tumbuh thn lps tp sjk sebln neh sakit sgt.skrg bila dijengok2 rupanya dh besar hingga ade kesan koyak pd hujung gusi.Sakit dh rasa ke dlm kepala & telinga knn.Bila tgk komen2 di atas..finally nk kn g jmp doc.Insyaalah dlm mgu neh.Huhu takut pun ada. .

    ReplyDelete
  26. saya dulu cabut gigi geraham bongsu jugak tapi belah atas je kiri kanan. doktor tak suruh cabut yang bawah pun. tapi lepas cabut tu memang sakit sebab dah hilang bius. nasib baik suami ada tolong jaga anak.

    ReplyDelete
  27. Saya baru lps cabut 4 btg skali geraham atas 2 dan bawah 2 btg sbb kes wisdom teeth impacted.yg impacted tu 2 btg bawah tp pasangan dia 2 btg atss skli kena buang atas nasihat doc.Ikutkn jea la.Minor
    operation tu hari Rabu lps..so selamat dah la.Tp skrg still sakit dah msk hr ke 6. 2 hr jgk darah baru
    bhenti.So, mkn ja ubat yg hospital bg sbb klu x
    sakitnya sampai kepala.Pengalaman sikit nk kongsi
    buat minor operation rabu lps.Masuk bilik o.t jam
    11pg keluar dlm keadaan betul dah sedar dan ditolak masuk ke wad jam 3ptg .Ms kat bikik o.t Doc msk grib air kat tgn.Then, letak gas kat hidung..sedut 4 ke 5 kaliaku trus lena..hehe pengsan Procedure strusnya..tiub oksigen masuk lalu 1 lubang hidung yg tu x sakit sbb x sedar..yg sakit nya kesan lps tu ada sikit luka pada bhgn tekak mungkin sbb kn tiub.Luka mgkn jgk sbb kn alat2 yg yg doc guna masa procedure mcabut tu.Seingat aku ada dlm 5 org doc yg buat operation tu.Khamis esk tu dah bleh blk...yehhh.Sakit nya yg dah pernah jea tau..Pjagaan kat rumah pun penting.Mkn bubur nasi, ice cream..tp setiap kali mkn aku gi gosok gigi dan kumur ngn listerin sbb takut ada infection.Tekak pun sakit sbb luka kan..So hr khamis neh appointment doc utk buka jahitan.tp sampai skrg still sakit lg klu x mkn ubat..Insyallah akan berakhir x lama lg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. As salam.. cabut gigi bongsu.. dktor pengsan kn ni kat klinik swasta or krajaan ekh..

      Delete
  28. Selamat siang bapak/ibu,maaf numpang promosi ya,kami dari MEDIONE ..Perusahaan kami bergerak dibidang jasa rumah sakit diluar negri, diantaranya :
    *Malaysia (Pantai & Gleaneagles,Mount Miriam, Sunway Medical Center)
    *Singapore (Parkway Group,NUH,Tan Tock Seng,Singapore General Hospital)
    *Thailand (Bumrungrad)
    *Australia (Royal Children ,Health Scope Group)
    Kami dapat membantu bapak/ibu memberikan informasi pengaturan RS, temu janji dokter,Transportasi dan akomodasi ,secara gratis,yang dapat memudah kan anda dalam melakukan pengobatan / medical check up di luar negri.Bapak/ibu dapat menghubungi kami di
    021-45645694 / 085694454757
    email : admin@medione.co.id
    medione.hc@gmail.com

    Demikian informasi dari kami semoga bermanfaat

    Terima kasih
    MEDIONE

    ReplyDelete
  29. Salam, sy juga buang gigi bongsu di hospital kerajaan (Hospital Kajang).. Murah!! deposit masuk hospital RM20.00, masa nk discharge byr RM62.00.. Keempat-empat gigi bongsu dibuang & 1 gigi geraham (sbb gigi bongsu da rosakkan dia, huhu).. so total gigi 5 batang. Gigi2 bongsu tu terimpak belaka.. gusi pon berjahit2..
    First day di spital, dokter2 & pakar bius check & amik darah & cucuk benda jarum yg lekat kat tgn nk bg senang inject ubat (IV ke nama dia??...xsure). Nurse pulak asik amik kiraan blood pressure bnyk kali sehari. temperature badan & berat badan pon diambil. Tghri & mlm mkn sedap2 & petang pon ada mkn... tp start 12 tgh mlm kene puasa... sblm tu kul 11.45 pm nurse suruh mkn satu ubat (ubat tido kot/penenang). then kul 4 am ada lg nurse amik blood pressure. kul 6 pg nurse kejut suruh mandi & tukar baju putih untuk operate & dia bg lagi ubat tdo/penenang tu 1 bijik. lps mandi tu tido semula sbb terlampau mengantuk. Jam 7.30 pg nurse kejutkan suruh tido atas trolley. dia nk tolak pegi bilik pembedahan.sampai bilik bedah, ada bnyk sgt doktor/pembantu semua pakai baju biru.Dalam dewan bedah je adalah dkt 10 org/lebih,..Cni sy rs confident sbb dorg ni sumer yg pakar2. Then dia tekup hidung & mulut suruh sedut tiba2 plup...pengsan...
    Sedar2 jam 4 ptg ada dkt wad..dlm mulut ada swab. tp yg pelik tu tu langsung x sakit sampai hari ketiga pon x sakit..waktu bgn jam 4 ptg tu terus buang swab tu & yg bagusnya xde darah2 nk kluar lg mcm blogger2 lain cerite...mlm slps operate tu rasa hepi je bole borak2 & mkn bubur + ikan + sayur yg hospital sedia..besoknya breakfast mcm biasa (roti + air kopi) & lunch bubur + ayam (sedappp) bersos pedas manis.. still x rasa sakit. Lps lunch bole discharge.
    FYI, klu dkt hospital, nurse akan sentiasa masukkan ubat dlm darah melalui IV (sy x sure nama dia, hehe..) yg da siap2 cucuk kat tgn tu..ubat tu kuat rasanya, mcm dadah kot, buat rasa hepi & x rasa sakit langsung dkt gigi@apa2 anggota badan yg kene operate..
    Bila balik rumah, doktor bg ubat mkn pulak. Lps 5 hari operate br sy rasa gusi sakit2 manje(mungkin ubat mkn x cukup power, hahaha). tp sgt tolerable sakit manje tu..sometimes I skipped from consuming it sbb saje nk rasa sakit tu..but then, oleh sbb dah lapse few days dr tarikh operate, xde la nk rasa sakit2.
    Nasihat sy, sape2 sakit gigi, cpt2 la jumpa doktor. Mcm sy pergi hosp. kerajaan je.. tp sgt2 berbaloi & doktor2 mmg sgt ambil berat & they are specialist!!
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. X ada sakit langsung ke? Saya rasa takut sangat ni.

      Delete
    2. X ada sakit langsung ke? Saya rasa takut sangat ni.

      Delete
    3. X ada sakit langsung ke? Saya rasa takut sangat ni.

      Delete
  30. sy pon doc suggest mcm kes yg sama. kne cabut 4 sekaligus. ade ape2 tips utk kurgkn sakit dan takut x? sy first time , xpenah ade experiences dgn hospital. seram sejuk pulak ble kene msuk tiub sume ni. hrp2 dipermudahkn segala urusan sy. sbb doc kata ade risk sikit klu intubated. blh sy tahu antara risk2 dia?

    ReplyDelete
  31. Wife saya pun akan bedah gigi geraham 2 bawah kiri kanan dan cabut 2 gigi atas. Hopefully semua berjalan lancar walaupun doktor dah terangkan risk maybe keberangkalian terjadi terlalu kecil. Doakan Wife selamat. Wife akan operate di hospital kerajaan kos bedah 1 gigi RM50, cabut gigi RM1/gigi. Utk 4 batang kos lebih kurang RM102. Masuk wad tak tahu berapa yg dorang caj sebab day care tinggal tak jauh dari hospital so tak perlu bermalam. Pukul 2 pagi sblm operation kena start puasa makan dan minum. Pukul 7.30 pagi 17/9 kena admit dan operate. Hopefully semua berjalan lancar sebelum dan selepas operate. Doakan Wife selamat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya nak Tanya wife awak terus refer pergi hospital kerajaan untuk cabut atau pergi klinik kerajaan dulu?hospital mane ye?

      Delete
  32. takotnya 😢.. dok skit gigi brulng..yg bwh x nmpk tumbuh pn.. yg ats dh tumbuh..xtau skit ats ke bwh..

    ReplyDelete
  33. Salam sha.. sy pon ade mslh yg sme psl gigi bongsu sy n dekat jgk dgn urat saraf n dokter kte klu sy buang gigi bongsu sy tu kesan pd diri sy, sy kemungkinan akan hilang deria rasa pada pipi sy.. so smpi skrg msih berfkir lg untk operations..

    ReplyDelete
  34. Jika akar gigi kamu senang cabut oklah kalau kena mcm aku dia potong gigi tu baru boleh cabut ,nikmat sakit tanpa henti tak dapat digambarkan lagi satu sekarang mungkin takda jahitan doktor akan guna gel dan aku merasa telan darah sendiri sebab luka terbuka selama beberapa hari.hendak buat baik pergi hospital ,sekian

    ReplyDelete
  35. Jika akar gigi kamu senang cabut oklah kalau kena mcm aku dia potong gigi tu baru boleh cabut ,nikmat sakit tanpa henti tak dapat digambarkan lagi satu sekarang mungkin takda jahitan doktor akan guna gel dan aku merasa telan darah sendiri sebab luka terbuka selama beberapa hari.hendak buat baik pergi hospital ,sekian

    ReplyDelete
  36. dah 2 hari sakit gigi geraham ni..asyik berdenyut2 x henti..p klinik swasta doctor kata x ley cabut klu bdenyut so kena bagi 2 jenis antibiotik tulang and gusi..skrg ni pon pipi rasa bengkak, telinga and leher ikut skali bdenyut dgn gigi..x sabar rasa nak abiskan antibiotik then p klinik balik..I ada tanya kat kaunter and staff tu kata operation ni dlm rm460..agaknya cabut gigi kat sabah ni mmg murah bbanding semenanjung kot haha

    ReplyDelete
  37. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  38. sy pun br operate 2 graham bongsu kat bwh tp alhamdulillah tak sakit sgt pun cuma tak bleh kerap bercakap ja... bengkak kat pipi jgn sapa sentuh meraung tak berlagu... dah cabut lega tak cabut mmg merana sbb kerap sakit....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ Segala yang tercatat dalam blog ini adalah HAKMILIK : kkshakira.blogspot.com